Galerija

ponedeljek, 16. avgust 2010

Kuham 1 x za večkrat...

Zelenjavna omaka z bučkami

  • 2 dcl olivnega olja
  • 2 čebuli
  • 3 stroke česna
  • 1 večji jajčevec
  • 2 korenčka
  • 1/2 gomolja zelene
  • 1 rdečo papriko
  • 1 zeleno papriko
  • 2 - 3 kg bučk
  • 1/2 -1 l paradižnikove kaše (pripravimo sveže ali uporabimo kupljeno)
  • po eno vejico zelene in bazilike
  • sol, poper
Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo, gomolj zelene olupimo in oboje na drobno naribamo. jajčevec in papriko očistimo in zrežemo na kockice, bučke očistimo in grobo naribamo.
V veliki plitki posodi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in česen, pražimo in mešamo toliko časa, da čebula ovene. Dodamo korenček in zeleno, malo popražimo, dodamo še kockice jajčevca in paprike. Pražimo in mešamo, da se zelenjava zmehča, dodamo bučke in prilijemo paradižnikovo kašo. Nazadnje dodamo še sesekljana zelišča, solimo in poramo. Ko zavre, na zmernem ognju kuhamo in mešamo pribl. 40 min, da voda izpari.
Če želimo, da bo omaka bolj kremasta, jo med kuhanjem zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Še vročo omako nalijemo v dobro pomite steklene kozarčke. Kozarčke takoj zapremo in pasteriziramo 20 min. To naredimo tako, da na dno velike posode damo zloženo kuhinjsko krpo, nanjo postavimo kozarčke, tako da se med seboj ne dotikajo. Prilijemo toliko vroče vode, da sega pribl. do 2/3 višine kozarčkov in posodo postavimo v pečico, ogreto na 80 - 100 stopinj. Po pasteriziranju kozarčke pustimo v pečici, dokler se ne ohladijo.


Receptura prepisana in že večkrat uporabljena iz ene stare revije Anja.....

1 komentar: